poniedziałek, 20 lipca 2009

Ziemniaki cytrynowo musztardowe


800 g młodych, małych ziemniaków
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
300 ml wywaru – może być z jarzyn, może być mięsny
1 cytryna – skórka i sok
Świeży tymianek
Świeży rozmaryn
1 łyżka ostrej musztardy
Sól,
Pieprz w ziarnach
1 ostra papryczka

Ziemniaki umyć, osuszyć
Czosnek pokroić w cienkie plasterki
Do patelni / garnka wlać oliwę. Wrzucić czosnek. Lekko przesmażyć, nie dopuścić do przypalenia. Zdjąć z patelni, odłożyć.
Na ten sam tłuszcz wrzucić papryczkę, Włożyć ziemniaki, zalać wywarem. Doprawić solą i pieprzem. Wywar zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć przykrywką i gotować około 25 minut.
PO 15 minutach dodać skórkę otartą z cytryny, musztardę i pieprz ziarnisty.
Po kolejnych paru minutach wlać sok wyciśnięty z cytryny i wrzucić przesmażony czosnek.
Sprawdzić czy ziemniaki są miękke 

Gdyby sosu było za dużo, zlać 

Posypać ziołami.

3 komentarze:

  1. Brzmi zachecajaco. Domyslam sie, ze ziemniaki wybierasz dosyc male, skoro gotuje sie je cale, tak? Postaram sie 'zdobyc' takie nastepnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Były średniej wielkości. Gotowały się zanurzone do połowy. W trakcie gotownia przekreciłam je do góry nogami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok, dzieki; tez je w takim razie przekrece ;)

    OdpowiedzUsuń