niedziela, 19 lipca 2009
Baton domowej roboty
Przepis znalazłam u takiej jednej Grażyny podczas buszowania w jej książkach kulinarnych, Zresztą nie tylko ten jeden ..
Dziękuję
Jak zwykle, trochę go zmodyfikowałam.
Nieco oleju do posmarowania formy
170 g czekolady. Użyłam Jedynej wedlowskiej + kilku kostek zwykłej mlecznej
100 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
2 łyżki złotego syropu (golden syrup http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup). Można już kupić w Polsce. Z tego co wiem syrop można zastąpić płynnym miodem.
60 ml śmietany kremówki
100 g niesolonych orzeszków ziemnych
Ryż dmuchany, chrupki śniadaniowe Kangusy - ilość na oko. Ale nie żałować.
20 cm foremkę lekko posmarować olejem, wyłożyć folią spożywczą.
Czekoladę rozpuścić na parze, zdjąć z ognia.
Do rondelka wlać śmietanę, syrop, dodać masło orzechowe. Postawić na małym ogniu, wymieszać.
Przestudzić.
Masę połączyć z czekoladą, dodać orzechy, kangury i ryż dmuchany.
Porządnie wymieszać. Przełożyć do foremki.
Wstawić do lodówki na minimum 3 h.
Pokroić i zajadać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mm.. już mi pachnie;P
OdpowiedzUsuńOjej :D jaki bakaliowy!
OdpowiedzUsuńUmc - przelknelam slinke. :) Jezusicku, cudny ten baton!
OdpowiedzUsuń