poniedziałek, 6 lipca 2009

Zimna zupa na ciepły dzień


Miało być gazpacho, ale ja jednak nie przepadam za papryką, więc zakombinowałam i wyszło mi takie coś.


6 pomidorów
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Łyżka octu balsamicznego
Sól
Pieprz

1 cukinia
Sok z połowy cytryny
Sos tabasco zielony – kilka kropel
Ocet winny

Feta
Pomidorki koktajlowe

Pomidory obrać ze skóry i pozbawić pestek. Niestety trzeba, w przeciwnym razie zupa będzie zbyt wodnista.
Zmiksować pomidory z cebulą i czosnkiem. Wlać ocet balsamiczny . Posolić i doprawić pieprzem.
Odstawić do lodówki

Cukinię pokroić w drobną kostkę
Zagotować niewielką ilośc wody, posolić ją, wlać nieco octu winnego i cytryny. Wrzucić cukinie i podgotować 2 minuty.
Osączyć, wrzucić do miski, skropić cytryną, dodać tabasco. Przestudzić i odstawić do lodówki.

Zupę podawać z cukinią, feta pokrojoną w kostkę i pomidorkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz