poniedziałek, 27 lipca 2009
De-Ser morelowy
4 jajka
2 łyżki cukru
400 g ricottty
400 g moreli
Skórka z 1 cytryny
Sos1
100 g czekolady
Łyżka masła
Sok z cytryny
Sos 2
100 g moreli
Ciut fruktozy
Woda różana
Sok z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni
Morele pozbawić pestek, pokroić w kostkę
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Dodać ricottę, wymieszać. Ubić pianę z białek, wymieszać delikatnie z masą serowo jajeczną. Dodać skórkę cytrynową
Masę wlać do żaroodpornych naczyń (może być jedno większe). Na wierzchu poukładać morele. Piec 15 minut. Po 15 minutach włączyć grill i podpiec deser od wierzchu.
Deser urośnie.. po czym opadnie, nie należy się tym przejmować.
Przygotować sosy
Sos 1 . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i soku z cytryny.
Sos 2 Morele wrzucić na patelni z fruktozą , przesmażyć, zmiksować z sokiem z połowy cytryny i kroplą wody różanej
Deser polać sosami i zajadać.
Na ciepło jest b. smaczny
Jutro dam znać jak smakuje na zimno :)
Ponoć jeszcze smaczniejsze na zimno.
Przynajmniej wg Osobistego Małżonka. Jak to określił "bardziej sernikowe" :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sliczne! I naczynia barrrdzo mi sie podobaja :)
OdpowiedzUsuńeee, tam..
OdpowiedzUsuńWcale nie są śliczne. Ale smaczne to i owszem :)
2 do 1 na śliczne. Deser brzmi cudownie.
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda super. A gdzie kupiłeś książkę kucharską James Martina??
OdpowiedzUsuń