środa, 29 lipca 2009
Marynowane pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe – ilość wedle uznania. U mnie nieco mniej niż kilogram.
Fajnie by wyglądały wielokolorowe, ale niestety sklep nie stanął na wysokości zadania :)
Woda - ilość w zależności od ilości pomidorów i wielkości słoika
Ocet biały - jak wyżej, z tym, że octu powinno być nieco mniej niż wody.
Ciut octu balsamicznego
Zioła świeże – tymianek, bazylia..
Sól
2 – 3 łyżki cukru
2 papryczki chili
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Pieprz w ziarenkach
sól
Przygotować duży słój :D. Wyparzyć go.
Do słoja wrzucić pomidory, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pieprz, chili.
Do garnka wlać wodę, octy, wsypać cukier i nieco soli.
Zagotować
Gorącą marynatą zalać pomidory. Powinna sięgać do brzegu słoja. Zakręcić
Pasteryzować około 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
w zeszłym roku
OdpowiedzUsuńw naszym sadzie
było mnóstwo pomidorków
dojrzewały sobie, pyszne
zjadaliśmy je takie same bez niczego
pyszne
ech, co ja bym dała za sad.. i za pomidory prosto z krzaka..
OdpowiedzUsuńchcialabym ale...ale czy ocet bialy=ocet spirytusowy czy tez winny? Bo to zasadnicza roznica, komplikujaca mi proces wekowania :-)
OdpowiedzUsuńWinny, bardzo winny :)
OdpowiedzUsuńSpirytusowego nie używam
Chętnie bym spróbowała takich pomidorków, biorę się więc do roboty:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa gdzie proporcje ??
OdpowiedzUsuńProporcje? W przepisie :D
OdpowiedzUsuńJutro robię! :-)
OdpowiedzUsuń