poniedziałek, 13 lipca 2009

Malinowo mascarponowo czekoladowo


A ponoć się odchudzam

100 - 150 g białej czekolady
200 g mascarpone
100 g jogurtu naturalnego

Maliny
Nieco cukru pudru
Ciut soku z cytryny
Biszkopty

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na parze. Dla bezpieczeństwa można dodać odrobinę śmietany, wtedy czekolada się nie zwarzy.
Mascarpone wymieszać dokładnie z czekoladą i jogurtem. Ja użyłam miksera, żeby się wszystko ładnie połączyło.

Część malin ugnieść, dodać cukier i cytrynę

Na dnie naczynia układać warstwę połamanych biszkoptów, polać ugniecionymi malinami, wlać masę serowo czekoladową. Udekorować resztą malin.

Schłodzić albo i nie. My nie zdążyliśmy ;-)

4 komentarze:

  1. Tez bym pewnie nie zdążyła. Wygląda pięknie. Dziękuję, że bierzesz udział w Festiwalu deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomnialas mi o jednym z moich ulubionych deserow, ktory zazwyczaj robilam z Philadelphia; dzis wiec zrobilam tak jak Ty (no, prawie ;) ) ale wlasnie z mascarpone. Rzecz jasna pyyycha :)
    Postaram sie jeszcze dzis wstawic na bloga.

    Dziekuje za inspiracje :)

    PS. I ciesze sie, ze gadzety dzialaja :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Działają dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam.
    Dziś.
    Właściwie mocno się inspirowałam.
    Jak zwykle.
    Pyszny.

    Moja wersja:
    Biszkopty na nie ciut kawy (celem nawilżenia)
    200 g mascarpone+100g jogurtu naturalnego+ok. 100 g czekolady deserowej

    Koniec.

    Dziękuję za doznania... :o)

    OdpowiedzUsuń