czwartek, 30 lipca 2009
Makaron z pesto z fasolki szparagowej
Kolejny przepis z Książki Pasta & Co.
Lekko zmodyfikowany
300 g fasolki szparagowej (u mnie zielona + biała)
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Oliwa garść bazylii
Kilka listków mięty (niekoniecznie)
Mielona ostra suszona papryczka
20 g orzeszków piniowych
Sól
pieprz
parmezan
Fasolkę gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy , zachowując wodę z gotowania.
Odłożyć kilka fasolek do dekoracji.
Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na patelnię z oliwą, doprawić papryczką. Przesmażyć. Dodać fasolkę, wlać pół szklanki wody spod fasolki, posolić. Dusić około 15 minut.
Zmiksować z bazylią ,miętą, parmezanem, orzeszkami pinii. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty wlać nieco wody spod fasolki.
Doprawić pieprzem
Makaron gotować, wymieszać z Pesto. Udekorować fasolką i ew. podprażonymi orzeszkami pinii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wonderfull blog. really good and special photografy
OdpowiedzUsuńsee you soon
Do we know each other? :)
OdpowiedzUsuńhm.. chyba dzis wypróbuję.. ale tez cos tam zmodyfikuje;) pozdrawiam z Torunia! piekny blog piekne zdjecia... Ania
OdpowiedzUsuń