niedziela, 19 lipca 2009
Kalafiorowa zupa krem
Większość zup krem robie właśnie w taki sposób . Prosto, szybko i smacznie
Wywar – około litra
Pół sporego kalafiora
1 ząbek czosnku
1 cebula
4 ziemniaki
Sos worcestershire
Ew tabasco
Sól
Pieprz
Serek topiony lub kawałek sera pleśniowego
Chleb razowy i biały
Ciut oliwy
Przygotować wywar. Może być mięsny, może być jarzynowy.. co kto woli
Zrobić grzanki, polecam te z chleba razowego. Pycha.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek obrać.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebule, przesmażyć, dodać ziemniaki. Przesmażyć ponownie.
Wlać wywar. Gotować około 20 minut (aż ziemniaki i kalafior zmiękną)
Wrzucić ser, zmiksować.
Doprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire i ew. tabasco.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz