poniedziałek, 20 lipca 2009

Paczuszki z łososia





Niedzielny obiad w wykonaniu Osobistego małżonka

Przepis pochodzi z książki Ryby i owoce morza” z Kuchennej Półeczki Parragona


4 steki z łososia
¼ szklanki miękkiego masła
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki ziaren gorczycy (jasnej i ciemnej)
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
4 pomidory, bez skóry, pokrojone
Sól
Pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ze środka steków usunąć „kość”, następnie rozciąć je na pół. Każdą połówkę zawinąć spiralnie, tworząc krążki. Związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.

Masło, czosnek, gorczycę, tymianek, pietruszkę i przyprawy wymieszać.
Odstawić
Na patelni gilowej rozgrzać olej, smażyć rybę z obu stron, aż się zrumieni.
Z papieru do pieczenia wyciąć 4 kwadraty, na środku każdego umieścić jeden krążek łososia, nałożyć na wierzch odrobinę aromatycznego masła i pomidorów. Posolić
Papier obwiązać nitką tworząc paczuszki
Piec 10 – 15 minut,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz