3 nieduże cukinie
Kilka liści bazylii
Kilka liści świeżej mięty (mniej niż bazylii)
Pół kieliszka białego wina
Skórka z cytryny
Sok z ½ cytryny
Pół cebuli cukrowej lub zwykłej
Ząbek czosnku
Kilka łyżek gęstej , tłustej śmietany
Trochę fety pokrojonej w kostkę
Oliwa
Sól
Pieprz
Cukinie umyć a następnie skórkę obrać .. obieraczką do skórek cytrusowych (czy jak kto woli zesterem http://www.tescoma.es/pic/638608.jpg
http://www.partridges.uk.com/catalog/images/Profile_Lemon_Zester.jpg )
Miąższ pokroić w kostkę
Skórkę z cytryny też obrać tymże ustrojstwem, z połowy wycisnąć sok.
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, lekko przesmażyć, wrzucić cukinie (i miąższ i skórkę). Poddusić. Podlać winem, odparować. Wrzucić skórkę cytrynową, porwaną bazylię i miętę wlać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
Makaron gotować.
Gdyby sos wydawał się być zbyt suchy dolać wina, śmietany lub wody spod makaronu.
Makaron wymieszać z sosem. Dodać fetę.
To już 4 pyszny makaron przyrządzony z Twojej strony. Wyszedł jak poprzednie - rewelacja !!! Mniaaam.
OdpowiedzUsuńOh Marghe, many thanks - your Homer