piątek, 24 lipca 2009

Wieprzowina na ostro dla Ani


Zajadamy się tym daniem cyklicznie.
Jest proste w wykonaniu, przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest.. smaczne :)

2 polędwiczki wieprzowe pokroić w dość cienkie plasterki
Wrzucić do miski, dodać czubatą łyżkę sambala http://a01.cdn.a.pl/Zdjecie-18354/Sos-Sambal-Oelek-H-S-200g-Full.jpg i 2 łyżki oleju (winogronowy, arachidowy, co kto woli)
Odstawić na minimum 30 minut

Rozgrzać wok / patelnię. Mięso smażyć przez kilka minut (najlepiej partiami, żeby się równomiernie smażyło)

Wlać puszkę mleka kokosowego (400 ml), trochę sosu sojowego, wcisnąć sok z 1 limonki lub 1 cytryny
Pół łyżeczki maki ziemniaczanej rozmieszać z kilkom łyżkami zimnej wody. Wlać do
mięsa. Mieszając zagotować.

Makaron ryżowy przygotować wg opisu na opakowaniu
Odcedzić
Wrzucić do mięsa, wymieszać porządnie
Posypać dymką

3 komentarze:

  1. Właśnie zjedliśmy z ryżem ;) wyszło pyszne! choć mało pikantne, więc następnym razem dam trochę więcej sambalu. I chyba to spolszczę - podam z kaszą, bo mam wrażenie, że będzie tu pasowała ;) bardzo proste, szybkie i smaczne danie, dla mnie super :) G. polał sobie sosem sriracha i też był zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co widziałam dałaś 1 łyżeczkę sambala / u (w sumie nie wiem która wersja poprawna :D) zamiast 1 łyżki dlatego całość była łagodna.

      Usuń
    2. Aa teraz już widzę swój błąd. Kurczę, 3 razy czytałam przepis i za każdym razem widziałam tam łyżeczkę. Następnym razem będzie więcej :) Bo powtórki będą na pewno :)

      Usuń