W naszej rodzinie gotują wszyscy, jedni częściej jedni rzadziej ale wszyscy równie smacznie :D
Tym razem padło na Kota.
Kot sięgnął po książkę naszego ulubionego Ainsleya i wg niego wymodził bardzo apetyczne danie z warzyw i makaronu jajecznego.
500 g kurzej piersi pokrojonej w paseczki
Paczka makaronu jajecznego ugotowanego wg instrukcji na pakowaniu
Kawałek imbiru – pokrojonego w słupki
1,5 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
4 ząbki czosnku pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
Kilka łyżek sosu sojowego
Łyżka octu ryżowego
3 łyżki słodko ostrego sosu chili
Ew. papryczka chili świeża
Olej do smażenia
Do woka wlać nieco oleju, przesmażyć na nim kurczaka. Mięso zdjąć z patelni.
Dolać nieco oleju, wrzucić cebulę, smażyć ze 2 – 3 minuty (aż zacznie się rumienić), dodać czosnek i imbir. Przesmażyć kolejną minutę.
Dodać makaron, mięso, sosy. Zamieszać i serwować.
Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, reszta idzie piorunem :)
Tym razem padło na Kota.
Kot sięgnął po książkę naszego ulubionego Ainsleya i wg niego wymodził bardzo apetyczne danie z warzyw i makaronu jajecznego.
500 g kurzej piersi pokrojonej w paseczki
Paczka makaronu jajecznego ugotowanego wg instrukcji na pakowaniu
Kawałek imbiru – pokrojonego w słupki
1,5 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
4 ząbki czosnku pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
Kilka łyżek sosu sojowego
Łyżka octu ryżowego
3 łyżki słodko ostrego sosu chili
Ew. papryczka chili świeża
Olej do smażenia
Do woka wlać nieco oleju, przesmażyć na nim kurczaka. Mięso zdjąć z patelni.
Dolać nieco oleju, wrzucić cebulę, smażyć ze 2 – 3 minuty (aż zacznie się rumienić), dodać czosnek i imbir. Przesmażyć kolejną minutę.
Dodać makaron, mięso, sosy. Zamieszać i serwować.
Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, reszta idzie piorunem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz