poniedziałek, 20 lipca 2009
Ziemniaki cytrynowo musztardowe
800 g młodych, małych ziemniaków
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
300 ml wywaru – może być z jarzyn, może być mięsny
1 cytryna – skórka i sok
Świeży tymianek
Świeży rozmaryn
1 łyżka ostrej musztardy
Sól,
Pieprz w ziarnach
1 ostra papryczka
Ziemniaki umyć, osuszyć
Czosnek pokroić w cienkie plasterki
Do patelni / garnka wlać oliwę. Wrzucić czosnek. Lekko przesmażyć, nie dopuścić do przypalenia. Zdjąć z patelni, odłożyć.
Na ten sam tłuszcz wrzucić papryczkę, Włożyć ziemniaki, zalać wywarem. Doprawić solą i pieprzem. Wywar zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć przykrywką i gotować około 25 minut.
PO 15 minutach dodać skórkę otartą z cytryny, musztardę i pieprz ziarnisty.
Po kolejnych paru minutach wlać sok wyciśnięty z cytryny i wrzucić przesmażony czosnek.
Sprawdzić czy ziemniaki są miękke
Gdyby sosu było za dużo, zlać
Posypać ziołami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brzmi zachecajaco. Domyslam sie, ze ziemniaki wybierasz dosyc male, skoro gotuje sie je cale, tak? Postaram sie 'zdobyc' takie nastepnym razem.
OdpowiedzUsuńByły średniej wielkości. Gotowały się zanurzone do połowy. W trakcie gotownia przekreciłam je do góry nogami :)
OdpowiedzUsuńOk, dzieki; tez je w takim razie przekrece ;)
OdpowiedzUsuń