niedziela, 12 lipca 2009

Córka ukręciła mus, ja ukręciłam lody



Znowu wg „Kuchni chińskiej”. I znowu lekko zmodyfikowany przepis
Lody z liczi i wanilią

500 ml śmietany ( u mnie łaciata do zup i sosów)
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Ekstrakt waniliowy – ilość wg upodobań, u mnie były ze 2 łyżeczki
Puszka liczi

Liczi zmiksować razem z syropem
Laskę wanilii wydrążyć , "skorupki" nie wyrzucać
Śmietanę wlać do rondelka / na patelnię, dodać cukier, ekstrakt waniliowy i wanilię (nasiona i skorupkę). Lekko podgrzać, żeby się cukier rozpuścił.

Wymieszać z liczi.
Przecedzić
Wystudzić
Zrobić lody. Przydaje się maszynka.. w przeciwnym razie trzeba się bawić w zamrażanie, mieszanie, zamrażanie, mieszanie.

ps. Kolor nie jest naturalny.. córka dodała nieco czerwonego i niebieskiego barwnika, stąd ten fioletowy odcień. W rzeczywistości były kremowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz