czwartek, 30 lipca 2009

Makaron z pesto z fasolki szparagowej


Kolejny przepis z Książki Pasta & Co.
Lekko zmodyfikowany

300 g fasolki szparagowej (u mnie zielona + biała)
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Oliwa garść bazylii
Kilka listków mięty (niekoniecznie)
Mielona ostra suszona papryczka
20 g orzeszków piniowych
Sól
pieprz
parmezan

Fasolkę gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy , zachowując wodę z gotowania.
Odłożyć kilka fasolek do dekoracji.
Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na patelnię z oliwą, doprawić papryczką. Przesmażyć. Dodać fasolkę, wlać pół szklanki wody spod fasolki, posolić. Dusić około 15 minut.
Zmiksować z bazylią ,miętą, parmezanem, orzeszkami pinii. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty wlać nieco wody spod fasolki.
Doprawić pieprzem
Makaron gotować, wymieszać z Pesto. Udekorować fasolką i ew. podprażonymi orzeszkami pinii.

3 komentarze:

  1. wonderfull blog. really good and special photografy

    see you soon

    OdpowiedzUsuń
  2. hm.. chyba dzis wypróbuję.. ale tez cos tam zmodyfikuje;) pozdrawiam z Torunia! piekny blog piekne zdjecia... Ania

    OdpowiedzUsuń