poniedziałek, 27 lipca 2009

De-Ser morelowy





4 jajka
2 łyżki cukru
400 g ricottty
400 g moreli
Skórka z 1 cytryny

Sos1
100 g czekolady
Łyżka masła
Sok z cytryny

Sos 2
100 g moreli
Ciut fruktozy
Woda różana
Sok z cytryny


Piekarnik rozgrzać do 150 stopni

Morele pozbawić pestek, pokroić w kostkę

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Dodać ricottę, wymieszać. Ubić pianę z białek, wymieszać delikatnie z masą serowo jajeczną. Dodać skórkę cytrynową

Masę wlać do żaroodpornych naczyń (może być jedno większe). Na wierzchu poukładać morele. Piec 15 minut. Po 15 minutach włączyć grill i podpiec deser od wierzchu.
Deser urośnie.. po czym opadnie, nie należy się tym przejmować.

Przygotować sosy
Sos 1 . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i soku z cytryny.
Sos 2 Morele wrzucić na patelni z fruktozą , przesmażyć, zmiksować z sokiem z połowy cytryny i kroplą wody różanej

Deser polać sosami i zajadać.
Na ciepło jest b. smaczny
Jutro dam znać jak smakuje na zimno :)





Ponoć jeszcze smaczniejsze na zimno.
Przynajmniej wg Osobistego Małżonka. Jak to określił "bardziej sernikowe" :)

4 komentarze:

  1. Sliczne! I naczynia barrrdzo mi sie podobaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. eee, tam..
    Wcale nie są śliczne. Ale smaczne to i owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 do 1 na śliczne. Deser brzmi cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda super. A gdzie kupiłeś książkę kucharską James Martina??

    OdpowiedzUsuń