czwartek, 30 lipca 2009

Fioletowo jagodowo

Czyli tarta z ciasta francuskiego z jagodami





Przepis pochodzi z ostatniego numeru Soli i Pieprzu.
Zmieniłam w nim proporcje – ciut więcej ciasta i cukru, mniej jagód.
I foremka. Przepis jej nie przewidział ..
Ja użyłam płaskiej prostokątnej

Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (moje miało 450g – niewiele z niego zostało)
500 g jagód
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 – 4 łyżki cukru + odrobina do posypania
300 ml mleka
2 łyżki bułki tartej
1 żółtko
Cukier puder do posypania (niekoniecznie)


Ciasto rozmrozić, rozłożyć na posypanej mąką stolnicy / blacie.
Lekko rozwałkować. Nadać dowolny kształt :)
Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę
Resztki ciasta zagnieść i uformować brzegi. Posmarować niewielką ilością wody i przykleić na całym obwodzie ciasta tworząc nieco podniesiony brzeg.
Ciasto wstawić na kwadrans do lodówki

Z kolejnych resztek :D ulepić paski / kółka. serducha.. co tam kto chce, którymi ciasto zostanie udekorowane.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Jagody przebrać, umyć, 200 g zmiksować.
Budyń wymieszać z 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier, wlać rozrobiony budyń, wymieszać, gotować około minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać ze zmiksowanymi jagodami.

Ciasto posypać bułką tartą (następnym razem dodam do niej odrobinę cukru)
Na cieście rozprowadzić masę budyniową, posypać pozostałymi jagodami, udekorować paskami / kółkami / serduchami ;-). Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i delikatnie oprószyć cukrem.
Piec ok. 30 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Zajadać np z lodami waniliowymi.


Sam budyń też pyszny

4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie. Dziś zaopatrzyłam się w skandaliczną ilość paczek ciasta francuskiego, więc na pewno przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepieknie wyglada i cudne fotki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jagody z ciastem francuskim to musi być to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pokroić się dam za kawałek takiej tarty. U mnie francuskie leży już w lodówce. Połowa na obiad, połowa na ciastka:)

    OdpowiedzUsuń