czwartek, 12 marca 2009

Tarta z suszonymi pomidorami i pesto


Piekarnik na 180 stopni
W mikserze zrobić ciasto:200 g mąki + 90 g masła (pokrojonego w kostkę) + szczypta soli
Wyrabiać aż składniki się połączą (okruchy się zrobią), wlać 50 ml wody.
Wyrabiać aż ciasto zbije się w kulkę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 min
Farsz
Wymieszać:12 osączonych i pokrojonych dosc drobno (np. w paseczki) suszonych pomidorów
2 jajka, 80 g emmentalera startego, 20 g startego parmezanu, 2- 3 łyzeczki Pesto, 200 g kwaśnej śmietany, sól (nieduzo), pieprz – sporo
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowaną masłem formę (20 cm)
Podziurawić widelcem
Wylać masę
Piec około 45 minut
ZAMIAST Pesto można dodac pastę z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz