czwartek, 12 marca 2009

Panna cotta na dwa sposoby


1. pomarańczami

300 ml kremówki
180 ml mleka
150 g białej czekolady
75 g cukru
2 łyżeczki żelatyny (dałam ciut więcej)
1 łyżka wody
1 wyfiletowana pomarańcza
Galaretka pomarańczowa (zrobiona z nieco mniejszej ilości wody)

Pomarańcze wyfiletowaćWłożyć na dno foremek, zalać niewielką ilością galaretki
Do garnuszka wlać śmietanę, mleko, dodać czekoladę i 2 łyżki cukru.
Podgrzewać aż cukier i czekolada się rozpuszczą, mieszając. NIE doprowadzać do wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do masy śmietanowo czekoladowej
Wlać do foremek, schłodzić
Podawać z sosem.
SOS / KISIEL:
1 wyfiletowana pomarańcza,
ekstrakt waniliowy,
Cointreau.,
odrobina cukru.
Zagotować, przetrzeć przez sitko, zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody

2. z kawą
Wariacja na tema
Do masy śmietanowej wsypać łyżeczkę kawy. Wymieszać , schłodzić itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz