sobota, 14 marca 2009

Tarta o smaku malibu


czyli tarta z kremem kokosowym i bananami(masa z włoskiego netu)


Ciasto znowu wg Ainsleya Harriota: 225 g mąki

100g masła, pokrojonego w kawałki

100 g cukru pudru

1 jajko

mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze. Dodać jajko. Zanim się zbije w kulkę wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na jakieś 20 min. Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę, podpiec 15 min w 200 stopniach

Krem: 2 jajka utrzeć z 125 g cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych. Zagotować 100 ml mleka. Wlać mleko do masy, wymieszać

Masę przelać do garnka i podgrzewać aż trochę stężeje

Wlać kieliszek rumu

Wylać masę na ciasto

Pokroić w plasterki 3 – 4 banany. Ułożyć na cieście

Piec 10 minut

3 komentarze:

  1. pięknie wyglądają takie zapieczone banany
    ostatnio położyłam takie na muffinkach i były pyszne
    a tutaj jeszcze kokosowy krem, ach:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ps. marghe, fajnie Ci czytac blogowo;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie tam blogowo :) to tylko przepisy. Nie mam drygu do pisania, niestety

    OdpowiedzUsuń