piątek, 13 marca 2009

Pesto pistacjowe


Zmiksować:1 ząbek czosnku, 75 - 100 g pistacji (waga PO obraniu). Mogą być solone, mogą być niesolone, 75 g orzeszków pinii, sól (jeśli pistacje są niesolone), sporo parmezanu, pieprz, oliwę.

Kilka pomidorów obrać i pozbawić pestek. Pokroić w paski

Szynkę suszoną pokroić w paski / kostkę

Gotować makaron

Do sosu dodać 2 - 3 łyżki wody spod makaronu. Wymieszać z makaronem

Dodać pomidory i szynkę

Posypać parmezanem

3 komentarze:

  1. Kupiłam ja sobie takowe pesto będąc na Sycyli i kurcze no nie podchodzi mi ono. Masz pomysł do czego mogłabym je zutylizować? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie konkretnie kupiłaś? Jaki skład?
    Ja rózne rodzaje pesto dodaję np. do roladek drobiowych. Smaruję od środka

    OdpowiedzUsuń
  3. Skład? Służę:
    pistacchio di bronte (min 60%), olio extra vergine di oliva, sale iodato, E 202

    OdpowiedzUsuń