Zmiksować:1 ząbek czosnku, 75 - 100 g pistacji (waga PO obraniu). Mogą być solone, mogą być niesolone, 75 g orzeszków pinii, sól (jeśli pistacje są niesolone), sporo parmezanu, pieprz, oliwę.
Kilka pomidorów obrać i pozbawić pestek. Pokroić w paski
Szynkę suszoną pokroić w paski / kostkę
Gotować makaron
Do sosu dodać 2 - 3 łyżki wody spod makaronu. Wymieszać z makaronem
Dodać pomidory i szynkę
Posypać parmezanem
Kupiłam ja sobie takowe pesto będąc na Sycyli i kurcze no nie podchodzi mi ono. Masz pomysł do czego mogłabym je zutylizować? ;)
OdpowiedzUsuńA jakie konkretnie kupiłaś? Jaki skład?
OdpowiedzUsuńJa rózne rodzaje pesto dodaję np. do roladek drobiowych. Smaruję od środka
Skład? Służę:
OdpowiedzUsuńpistacchio di bronte (min 60%), olio extra vergine di oliva, sale iodato, E 202