Upiec ciasto kruche Ainsleya .
Przepis
ciasto ainsleya Harriotta (rewelacyjne, moim zdaniem)..
225 g mąki , 100 g cukru, 100 g pokrojonego w kostkę masła fru do miksera. Jak zacznie wyglądac jak kruszonka dodać 1 jajko (ja dodaje jeszcze kilka kropel wody), wyrabiać chwilkę mikserem, wyjąć , zagnieść ręcznie i gotowe błyskawiczne, pyszne i nie kruszy się
Nadzienie wg książki Tarty i Tarteletki
W garnku gotować 50 g cukru i 135 ml śmietany kremówki , 1 laskę wanilii przekroić wzdłuż, wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia (na małym ogniu)
W tzw. międzyczasie rozpuścić 4 g żelatyny w odrobinie zimnej wody. Zdjąć garnek z o ognia, wyłowić wanilię i wydłubać z niej nasiona. W gorącej śmietanie rozpuścić żelatynę, wymieszać, dorzucić nasiona wanilii.
135 g śmietany kremówki ubić.
Dodać do ostudzonego kremu. Masę odstawić na trochę. Wylać na ciasto, wstawić do lodówki
Paczkę mrożonych wiśni wrzucić do garnka, podgrzewać z odrobiną cukru waniliowego. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Zimną masą wiśniową wylać na krem
jak ten sok cudownie spływa...zakochać się można!
OdpowiedzUsuńZrobię za tydzień i dam znać
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na "recenzję" :)
OdpowiedzUsuń