piątek, 13 marca 2009

Tarta z kremem waniliowym i wiśniami


Upiec ciasto kruche Ainsleya .
Przepis
ciasto ainsleya Harriotta (rewelacyjne, moim zdaniem)..
225 g mąki , 100 g cukru, 100 g pokrojonego w kostkę masła fru do miksera. Jak zacznie wyglądac jak kruszonka dodać 1 jajko (ja dodaje jeszcze kilka kropel wody), wyrabiać chwilkę mikserem, wyjąć , zagnieść ręcznie i gotowe błyskawiczne, pyszne i nie kruszy się

Nadzienie wg książki Tarty i Tarteletki

W garnku gotować 50 g cukru i 135 ml śmietany kremówki , 1 laskę wanilii przekroić wzdłuż, wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia (na małym ogniu)

W tzw. międzyczasie rozpuścić 4 g żelatyny w odrobinie zimnej wody. Zdjąć garnek z o ognia, wyłowić wanilię i wydłubać z niej nasiona. W gorącej śmietanie rozpuścić żelatynę, wymieszać, dorzucić nasiona wanilii.

135 g śmietany kremówki ubić.

Dodać do ostudzonego kremu. Masę odstawić na trochę. Wylać na ciasto, wstawić do lodówki

Paczkę mrożonych wiśni wrzucić do garnka, podgrzewać z odrobiną cukru waniliowego. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.

Zimną masą wiśniową wylać na krem

3 komentarze: