wtorek, 3 listopada 2009

Zupa szpinakowo cytrynowa



2 pory
5 ząbków czosnku
Opakowanie świeżego młodego szpinaku
Parmezan starty
Wywar jarzynowy – niecały litr, najlepiej z chili gotowany
2 – 3 ziemniaki
Sok z 1 cytryny
Kilka listków bazylii
Sól
Pieprz
Oliwa / olej


Wywar gotować
Pory umyć, pokroić
Czosnek obrać
Szpinak umyć i osuszyć
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę

Na oliwie przesmażyć pokrojonego pora i 3 pokrojone ząbki czosnku.
Dodać ziemniaki
Wlać wywar
Gotować jakieś 20 minut
Wrzucić szpinak, podgotować 2 – 3 minuty
Wcisnąć sok z cytryny, wrzucić pozostałe 2 ząbki czosnku i bazylię
Zmiksować
Doprawić do smaku
Podawać z parmezanem

Zajadać od razu.
Można jeść i później, ale zupa straci swój piękny, zielony kolor.. jak u nas :D

1 komentarz:

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku, bo zapowiada się pysznie tym bardziej, że jestem fanką szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń