wtorek, 24 listopada 2009

Bakłażan pomidorowy z żurawiną


Danie inspirowane przepisem z Dań Jarskich Konnemana

1 bakłażan
Puszka pomidorów
3 łyżki oliwy
1 cebula posiekana
Pół łyżeczki kminu rzymskiego
Nieco białego wina
1 ząbek czosnku
1 zielone chili drobno posiekane
Garść żurawiny (lub rodzynek)
Sól
pieprz

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na pół godziny.
Na patelni / w garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić. Wsypać kmin,
przesmażyć przez 1 minutę, wlać wino i gotować 10 minut. Dodać pomidory, wrzucić
czosnek, chili i żurawinę. Dusić 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bakłażany opłukać i dość dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na
pozostałej oliwie przez 3 ? 4 minuty. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami bakłażana i sos pomidorowy, zakończyć
warstwą bakłażana. Zapiekać pół godziny.

2 komentarze: