środa, 18 listopada 2009

Sałatka z ostrym kurczakiem i dressingiem pistacjowo cytrynowym


Sałatka z pistacjowym dressingiem
Luźno inspirowana przepisem Anjum

2 kurze piersi
Mieszanka sałat. Miałam szpinak, sałatę zwykła i lodową.
1 malutka cukinia, pokrojona w słupki i blanszowana w osolonej wodzie
Garść orzeszków pistacjowych lekko pokruszonych
Pomidorki koktajlowe

Marynata do mięsa
75 ml greckiego jogurtu
½ - 1 łyżeczka chili w proszku i papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
6 g świeżego imbiru – startego na pastę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka oleju
1, 5 łyżki soku z cytryny lub limonki
Sól
¾ garam masala
½ łyżeczki octu winnego



Składniki dressingu
Sok z 1 cytryny
1 mały ząbek czosnku
20 g obranych pistacji (dobrze by było obrać je także ze skórki..)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy o armacie cytryny
Sól
Pieprz

Składniki dressingu wrzucić do blendera i zmielić.
Składniki marynaty wymieszać
Kurze piersi ponakrawać i wrzucić do marynaty. Powinny w niej siedzieć jak najdłużej się da  żeby przeszły wszystkimi smakami. Ja marynowałam przez noc, ale 2 h powinny wystarczyć.
Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty Piec pod grilem aż będzie gotowe :D. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Mojemu zajęło to około 30 minut, miałam dość grubaśne piersi. Znaczy się kurczak miał :D
W trakcie pieczenia kurczaka trzeba przewrócić do góry nogami..

Sałatę wymieszać z dressingiem
Mięso pokroić
Podawać z cukinią, pistacjami i pomidorami

Przepyszna

3 komentarze: