poniedziałek, 2 listopada 2009

Angielsko hinduska zupa pomidorowa



z książki Anjum's New Indian autorstwa Anjum Anand



1 łyżka masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 liść laurowy
1 średnia cebula, posiekana
1 spora marchewka, pokrojona w talarki
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku, posiekane
8 g świeżego imbiru, pokrojonego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
650 g pomidorów, pokrojonych (nie muszą być obrane ze skóry). Po sezonie użyć
pomidorów z puszki
3/4 - 1 łyżeczka cukru
Sól
pieprz
100 ml mleka
kolendra

Olej i masło podgrzać w garnku o grubym dnie, wrzucić listek laurowy, przesmażyć 20
sekund.
Dodać cebulę, selera naciowego, marchew, czosnek i imbir. Przykryć, zmniejszyć gaz i
gotować 10 - 12 minut, aż warzywa lekko zmiękną a cebula się zeszkli.
Dodać skrobię kukurydzianą, zamieszać, gotować 1 - 2 minuty. Dodać pomidory, cukier,
sól i pieprz. Gotować 20 -30 minut, pomidory powinny się rozgotować.
Zupę zmiksować z mlekiem.
Posypać kolendrą

1 komentarz:

  1. Barrdzo mi sie podoba, juz sam kolor jest boski! Buraczki powyzej z reszta tez :)

    OdpowiedzUsuń