poniedziałek, 30 listopada 2009

Granat w soku



2 duże granaty
Sok z 2 pomarańczy
Skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Kilka kropli ekstraktu waniliowego

Wydobyć pestki z granatów, zalać sokiem z pomarańczy, wlać ekstrakt (naprawdę niewiele), schłodzić.
Gotowe


można podać z lodami, z kremem waniliowym, z bitą smietaną..

5 komentarzy:

  1. ostatnio wszędzie widzę granaty
    jakaś kulinarna wojna się szykuje czy co? (:
    a gdy przedwczoraj sama zapragnęłam coś z niego zrobic to w żadnym sklepie nie mogłam znalezc, ech.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja, masz gdzieś koło siebie Lidla? Albo Piotra i Pawła? Tam zazwyczaj są.

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz w Istanbule zapragnęłam soku z świeżo wyciskanych granatów. Kolor i zapach obłędny, pierwsze łyki również choć cierpkie. Po wypiciu całego kubka (z ogromnych 6 owoców) paliło mnie w gardle, przełyku i żołądku. Nie zostałam więc wielbicielką soku z granatów. Ale owoce uwielbiam nadal i melasę również :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma się co dziwić. Też byłbym w soku gdyby mnie tak zalano i schłodzono, hihi!

    OdpowiedzUsuń