sobota, 14 listopada 2009
Biała pizza z mozzarellą
Przepis pochodzi z ksiązki La cucina regionalne italiana. Campania
450 g mąki. Ja użyłam specjalnej do focacci.
30 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
100 ml oliwy
Szczypta soli
Większa szczypta grubej soli do posypania po wierzchu (w oryginalnym przepisie nie ma o tym mowy ;-)
200 g mozzarelli. Powinna być z bawolego mleka, ale ja użyłam zwyklej, krowiej
pieprz
Oryginał przewidywał jeszcze dwa ząbki czosnku. Dziecię szło jednak na imprezę urodzinową i wolałam, żeby goście nie wiedzieli co jadło
Przesiać mąkę, połączyć z drożdżami rozpuszczonymi w letniej wodzie i 4 łyżkami oliwy. Posolić. Zagnieść. Odstawić na 1 h
Wyrobić, rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach. Wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni.
Mozzarellę drobno pokroić (czosnek pokroić w plasterki). Ser (i czosnek) ułożyć na cieście. Sypnąć obficie grubą solą, polać resztą oliwy
Piec .. no właśnie.. to zależy. Ja piekłam koło 25 minut jako że zużyłam całe ciasto na jedną prostokątna blaszkę. Przepis sugeruje, żeby ciasto podzielić na pół i wyłożyć nim 2 okrągłe blaszki o średnicy 24 cm – wtedy pizzy wystarczy 15 minut pieczenia, bo będzie cieńsza.
Naszą, grubszą, zajadałyśmy z cytrynową oliwą :)
Rzecz jasna wszystko zagniatał mikser, nie ja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o cholipka ale to pyszne musi być, nie mówiąc o kaloryczności ;)
OdpowiedzUsuńI słusznie, bo po co mówic o kaloryczności? Grunt, że pyszne :)
OdpowiedzUsuńW życiu kalorii na oczy nie widziałam ;-)
OdpowiedzUsuńA tak poważnie, to nie da się tego zjeśc za dużo.. jest b. sycące
Kalorie kaloriami, ale frajda dla podniebienia bezcenna :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuń