czwartek, 26 listopada 2009

Paneer



I znowu Anjum

2 litry tłustego mleka
Sok z 1 cytryny

Ja robiłam z połowy porcji, na próbę
Mleko zagotować, przykręcić gaz, wlać sok z cytryny. Zamieszać.
Po 1 - 2 minutach mleko powinno się ściąć.
Zdjąć garnek z gazu.
Mleko przelać na sitko wyłożone gazą / gęsto tkaną ściereczką.
Porządnie osączyć.
Następnie wycisnąć i powiesić gdziebądź żeby porządnie obciekło :)
Niech sobie chwilę powisi.
Następnie położyć zawiniątko z serem na twardej powierzchni, na zawiniątku postawić
coś ciężkiego i niech sobie stoi przez 30 ? 40 minut
I już.
Pokroić lub pokruszyć i zajadać. Tzn. najlepiej go dodawać do potraw o wyraźnym smaku,
bo sam w sobie jest bardzo delikatny, żeby nie powiedzieć mdławy.
Można przechować w lodówce, zanurzony w wodzie, lub zamrozić.
Ja dodałam do wody nieco soli :)

9 komentarzy:

  1. Można też ulepić z niego kuleczki i włożyć je na noc do syropu różano-kardamonowego :)
    Pięknie Ci wyszedł, sama jeszcze się nie odważyłam żeby go zrobić..
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja się na niego szykuję już jakiś czas, ale nigdy nie mam czasu :( no! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiedz, proszę, jakiego mleka użyłaś? Czy musi być prosto "od krowy"?

    OdpowiedzUsuń
  4. Użyłam najzwyklejszego UHT.. 3,2 % tłuszczu.
    A roboty przy tym żadnej :)
    Ja sie nie porywama na bardzo proacochłonne potrawy, hehe.
    Następnym razem zamoczę w syropie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowy paneer, robię go od lat i zawsze wychodzi :) Najlepszy w gęstym sosie pomidorowo orzechowym (nerkowce) z orientalnymi przyprawami L)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za odpowiedź - będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć! Znamy się z Galerii Potraw. Twój twarożek pasowałby jako składnik mojej pasty kanapkowej "Twarożek awanturka" :)
    Serdecznie zapraszam do obserwowania i komentowania także na moim blogu Smaczniutkie.pl
    Będzie mi bardzo miło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marghe robiłam Twój paneer, bardzo smaczny. Dzięki za przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń