czwartek, 26 listopada 2009
Paneer
I znowu Anjum
2 litry tłustego mleka
Sok z 1 cytryny
Ja robiłam z połowy porcji, na próbę
Mleko zagotować, przykręcić gaz, wlać sok z cytryny. Zamieszać.
Po 1 - 2 minutach mleko powinno się ściąć.
Zdjąć garnek z gazu.
Mleko przelać na sitko wyłożone gazą / gęsto tkaną ściereczką.
Porządnie osączyć.
Następnie wycisnąć i powiesić gdziebądź żeby porządnie obciekło :)
Niech sobie chwilę powisi.
Następnie położyć zawiniątko z serem na twardej powierzchni, na zawiniątku postawić
coś ciężkiego i niech sobie stoi przez 30 ? 40 minut
I już.
Pokroić lub pokruszyć i zajadać. Tzn. najlepiej go dodawać do potraw o wyraźnym smaku,
bo sam w sobie jest bardzo delikatny, żeby nie powiedzieć mdławy.
Można przechować w lodówce, zanurzony w wodzie, lub zamrozić.
Ja dodałam do wody nieco soli :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Można też ulepić z niego kuleczki i włożyć je na noc do syropu różano-kardamonowego :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł, sama jeszcze się nie odważyłam żeby go zrobić..
Pozdrawiam :)
ja się na niego szykuję już jakiś czas, ale nigdy nie mam czasu :( no! ;)
OdpowiedzUsuńno podziwiam, ser samemu....:)
OdpowiedzUsuńPowiedz, proszę, jakiego mleka użyłaś? Czy musi być prosto "od krowy"?
OdpowiedzUsuńUżyłam najzwyklejszego UHT.. 3,2 % tłuszczu.
OdpowiedzUsuńA roboty przy tym żadnej :)
Ja sie nie porywama na bardzo proacochłonne potrawy, hehe.
Następnym razem zamoczę w syropie :)
Uwielbiam domowy paneer, robię go od lat i zawsze wychodzi :) Najlepszy w gęstym sosie pomidorowo orzechowym (nerkowce) z orientalnymi przyprawami L)
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź - będę robić :)
OdpowiedzUsuńCześć! Znamy się z Galerii Potraw. Twój twarożek pasowałby jako składnik mojej pasty kanapkowej "Twarożek awanturka" :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do obserwowania i komentowania także na moim blogu Smaczniutkie.pl
Będzie mi bardzo miło :)
Marghe robiłam Twój paneer, bardzo smaczny. Dzięki za przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń