wtorek, 28 kwietnia 2009

Zupa brokułowo serowa


250 g brokułów
1 łyżka migdałów w płatkach lub ziaren słonecznika
2 łyżki masła
1 łyżka sherry / whisky (jeśli zupę będą jeść dzieci, alkohol można pominąć)
1 łyżka mąki
200 ml śmietany
150 g sera typu rokpol
tabasco, worcestershire...


Podzielone na różyczki brokuły ugotować w osolonej wodzie (1,5 l) - 5 minut. Odcedzić. Wody nie wylewać. Migdały uprażyć. Brokuły przelać zimną woda. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać wodę z brokułów i śmietanę. Ciągle mieszając zagotować. Dodać pokruszony ser. Gotować 2-3 min. Wrzucić brokuły. Wlać alkohol, doprawić sosami. Podawać z migdałami / słonecznikiem


Śmietanę można z powodzeniem zastąpić jogurtem. Polecam grecki

1 komentarz: