800 g cukini pokroić w plastry.
Posolić, odstawić na jakieś 2 godziny. Sól spłukać, cukinie osuszyć. Smażyć partiami na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym.
Rozłożyć w płaskim naczyniu przekładając od czasu do czasu listkami mięty. Doprawić pieprzem.
Zalewa: zagotować 20 ml octu z czerwonego lub białego wina z 10 ml wody. drobno pokrojonym ząbkiem czosnku i kilkoma listkami mięty. Przestudzić.
Zalewą polać cukinię, skropić ją niewielką ilością pozostałego po smażeniu oleju.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 h do lodówki.
Posolić, odstawić na jakieś 2 godziny. Sól spłukać, cukinie osuszyć. Smażyć partiami na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym.
Rozłożyć w płaskim naczyniu przekładając od czasu do czasu listkami mięty. Doprawić pieprzem.
Zalewa: zagotować 20 ml octu z czerwonego lub białego wina z 10 ml wody. drobno pokrojonym ząbkiem czosnku i kilkoma listkami mięty. Przestudzić.
Zalewą polać cukinię, skropić ją niewielką ilością pozostałego po smażeniu oleju.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 h do lodówki.
Przepis pochodzi z kolekcji "La cucina regionale italiana" region Campania
Wspaniałe są takie opiekane cukinie i bakłażany, lekko marynowane. Super solo i jako dodatek do sałatek z serem pleśniowym.
OdpowiedzUsuńcoralin