środa, 8 kwietnia 2009

Tarta z kremem cukierniczym i jabłkami


zrobić ciasto kruche wg ulubionego przepisu

przygotować krem cukierniczy dodając odrobinę cytryny


przepis Dziuuni na tenże krem

Krem patissiere-doskonały krem do letnich kruchych tart i babeczek ze świeżymi owocami,a także do ciasta ptysiowego. Do tortów też się nadaje ale do tych niewysokich

150 g cukru

75 g mąki-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić ziemniaczaną) i pszenna

5 żółtek

1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy

3/4 l mleka


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia, dodać mąki i wymieszać. Mleko doprowadzić do wrzenia, wlać do masy jajecznej i szybko i dokładnie wymieszać. Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania-ok.2-3 minuty. Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i wystudzić kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spożywczą która zapobiegnie utworzeniu się kożucha. Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić śmietaną słodką najlepiej 30 %.



Wyłożyć formę ciastem, podziurawić widelcem, wstawić do piekarnika na 20 minutwyjąc, przestudzić, wlać krem

2 jabłka obrać , pokroić w plasterki1 gruszkę obrać pokroić w plasterki

owoce ułożyć na cieściec

ałość przykryć powycinanymi z ciasta serduszkami (mogą być paski, listki, cokolwiek)

piec 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz