zrobić ciasto kruche wg ulubionego przepisu
przygotować krem cukierniczy dodając odrobinę cytryny
przepis Dziuuni na tenże krem
Krem patissiere-doskonały krem do letnich kruchych tart i babeczek ze świeżymi owocami,a także do ciasta ptysiowego. Do tortów też się nadaje ale do tych niewysokich
150 g cukru
75 g mąki-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić ziemniaczaną) i pszenna
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
3/4 l mleka
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia, dodać mąki i wymieszać. Mleko doprowadzić do wrzenia, wlać do masy jajecznej i szybko i dokładnie wymieszać. Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania-ok.2-3 minuty. Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i wystudzić kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spożywczą która zapobiegnie utworzeniu się kożucha. Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić śmietaną słodką najlepiej 30 %.
Instrukcja obrazkowa tutaj: www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en...ssiere_ill.html
Wyłożyć formę ciastem, podziurawić widelcem, wstawić do piekarnika na 20 minutwyjąc, przestudzić, wlać krem
2 jabłka obrać , pokroić w plasterki1 gruszkę obrać pokroić w plasterki
owoce ułożyć na cieściec
ałość przykryć powycinanymi z ciasta serduszkami (mogą być paski, listki, cokolwiek)
piec 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz