czwartek, 9 kwietnia 2009

Mini pavlova z truskawkami


Przepis na bezy znalazłam w Moim Gotowaniu. Od tamtej pory nie robię innych



6 białek ubić z 1 i 1/3 szklanki zwykłego cukru, dodać 3 łyżeczki octu winnego białego i szczyptę soli.

nałożyć spore kleksy masy na papier do pieczenia, w każdej bezie zrobić lekkie wgłębienie

Suszyć w lekko uchylonym piekarniku - 100 stopni - przez 3 - 4 godziny


Śmietanę kremówkę ubić z niedużą ilością cukru


Truskawki mrozone wrzucić do garna, podlac odrobiną wody, posłodzić (np fruktozą).

Zagotować, ale nie pozwolić, żeby owoce sie rozgotowały.Wcisnąc sok z 1 pomarańczy, wac kilka kropli ekstraktu waniliowego.

1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobić z niewielką ilością zimnej wody. Wlać do truskawek, zagotować.


Przestudzone bezy napełniać śmietaną, polać masą truskawkową


2 komentarze: