Przepis na bezy znalazłam w Moim Gotowaniu. Od tamtej pory nie robię innych
6 białek ubić z 1 i 1/3 szklanki zwykłego cukru, dodać 3 łyżeczki octu winnego białego i szczyptę soli.
nałożyć spore kleksy masy na papier do pieczenia, w każdej bezie zrobić lekkie wgłębienie
Suszyć w lekko uchylonym piekarniku - 100 stopni - przez 3 - 4 godziny
Śmietanę kremówkę ubić z niedużą ilością cukru
Truskawki mrozone wrzucić do garna, podlac odrobiną wody, posłodzić (np fruktozą).
Zagotować, ale nie pozwolić, żeby owoce sie rozgotowały.Wcisnąc sok z 1 pomarańczy, wac kilka kropli ekstraktu waniliowego.
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobić z niewielką ilością zimnej wody. Wlać do truskawek, zagotować.
Przestudzone bezy napełniać śmietaną, polać masą truskawkową
dopiero teraz zauważyłam, że w końcu założyłaś bloga, bardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńpyyycha :-)
OdpowiedzUsuń