środa, 8 kwietnia 2009

Tarta z białą czekoladą i poziomkami


250 g poziomek mrożonych lekko rozmrozić; wrzucić do garnka, posypać niewielką ilością brązowego cukru, dodać skórkę i sok z 1 pomarańczy . Poddusić.

2 listki żelatyny zalać niewielką ilością wody , odstawić na 5 minut. Po 5 minutach osączyć, wrzucić do owoców, wymieszać. Owoce przetrzeć prze sitko

Ciasto wg Ainsleya


masa czekoladowa: 6 listków żelatyny rozpuścić (postąpić jw.)

400 ml śmietany kremówki zagotować (albo mocno podgrzać)

350 g czekolady pokruszyć, zalać śmietaną i wymieszać dokładnie, dodać osączoną żelatynę.
Masę z białej czekolady przestudzić, wsypać trochę groszków czekoladowych, wylać na ciasto, pozwolić, żeby całość się ścięła i dopiero posmarować masą poziomkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz