środa, 8 kwietnia 2009

Racuchy

drozdzowe
Z Mojego Gotowania
1,5 szklanki mąki
15 g drożdży
Szklanka mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 jajka
Olej do smażenia (sporo)
mleko mocno podgrzać (nie gotować). Wlać do miski. Dodać pokruszone drożdże. Wsypać 1 łyżeczką cukru i kilka łyżek przesianej mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
Żółtka oddzielić od białek
Białka ubić dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka nie przerywając ubijania
Masło stopić
Resztę mąki przesiać do rozczynu. Wlać masło, dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać (w przepisie każą mieszać drewniana łyżką, mnie pomógł mikser na wolnych obrotach :))
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Smażyć na rumiano z obu stron na sporej ilości oleju

























z ricottą

pudełko ricotty, 100 g mleka, 100 g maki, 1 łyżeczka plaska proszku do pieczenia, 3 jajka, cukier waniliowy Sezonowe owoce żółtka, ricottę, mąkę, mleko, cukier waniliowy, proszek połączyć, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Lekko osłodzić Nakładać już na patelni na każdy placuszek owoce ( kiedy smażą się z pierwszej strony). Obsypć obficie cukrem pudrem.

1 komentarz: