środa, 20 marca 2013

Zupa z soczewicy, bulguru i ryżu

Zmodyfikowany (bo w książce jest sporo błędów i nieścisłości) przepis z książki Hot Food

2 łyżki oliwy
1 duża cebula - posiekana
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
2 łyżki przecieru pomidorowego 
2 pomidory - posiekane
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
200 g czerwonej soczewicy 
100 g ryżu 
1,5 litra wywaru  (u nas kurzęcy)
50 g bulguru
2 łyżki mięty
2 łyżki natki
2 łyżki bazylii
100 g naturalnego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Oliwę rozgrzać, dodać cebulę i czosnek. Przesmażyć. 
Dodać przecier, pomidory i przyprawy. Przesmażyć.
Dodać ryż i bulgur. Wlać wywar. Gotować około 15 minut, po czym dodać soczewicę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać cytrynę.

Zioła zmiksować
Cześć wymieszać z zupą,  resztę zostawić do dekoracji.

Podawać z kleksem jogurtu i kleksem ziół :)
Jeść natychmiast .. w przeciwnym razie zupa zacznie gęstnieć :)

Trzeba ją wtedy rozcieńczyć niewielką ilością wody.



9 komentarzy:

  1. trafiasz ostatnio w gusta me ;) właśnie nabyłam paczuszkę bulguru, soczewica bytuje u mnie na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. się bardzo z tego powodu cieszę :)

      Usuń
    2. Chciałam naskarżyć, że już dolałam wody do 3 litrów, a nadal jest gęsto. Od początku wydawało mi się, że tego ryżu sporo jest, ale przepis to przepis....Za to smak: właśnie taki jak trzeba :)

      Usuń
    3. Dobra, mam to.....dałam 100 g soczewicy i 200 ryźu. Idę się schować pod stół i szczekać.....

      Usuń
    4. A tam szczekać od razu, każdemu się może zdarzyć.
      Przynajmniej będziesz miała zapas na kilka dni :D

      Usuń
  2. bardzo lubię zupę z soczewicą ale co to jest bulgur?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno :
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur

      Polecam, bo pyszny :)

      Usuń
  3. Jaka cudnie gesta! Taka zupka moglabym sie najesc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką zupę to ja zawsze i wszędzie chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń