Dorwałam książkę Davida Lebovitza "Słodkie życie w Paryżu" i wsiąkłam.
Nie dość, że lektura przyjemna to jeszcze sporo ciekawych przepisów, nie tylko na słodkości.
Ta kapusta od razu przypadła mi do gustu. Wiedziałam, ze będzie nam smakować i nie myliłam się.
65 g aksamitnego masła orzechowego (miałam tylko wersję "crunchy" - czyli z kawałkami orzechów)
500 g kapusty białej lub czerwonej - poszatkowanej
2 łyżki oleju roślinnego lub orzechowego (użyłam oliwy)
3 łyżki soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego (użyłam japońskiego)
1 łyżka wody
65 g niesolonych orzeszków ziemnych
pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
1 marchewka pokrojona w plasterki
pół pęczka natki, kolendry lub szczypiorku (użyłam natki i szczypiorku)
sól
W misce wymieszać masło orzechowe, sok z cytryny, olej, wodę, czosnek i sos sojowy . Sos powinien mieć gładką konsystencję.
Kapustę wymieszać z rzodkiewką i marchwią.
Dodać orzeszki i zioła.
Polać sosem i dokładnie wymieszać.
Doprawić solą do smaku.
Najlepiej jeść od razu, dopóki kapusta jest chrupiąca
Pierwszy raz widzę, uwielbiam masło orzechowe;)
OdpowiedzUsuńto ci dopiero połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń