czwartek, 21 marca 2013

Kotlety mielone ciut inaczej

KOTLETY
500 g wołowiny - zmielonej
1 nieduża cebula - drobno posiekana
solidna szczypta papryki
czubata łyżeczka musztardy Dijon
sok i skórka z połowy cytryny
2 jajka
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
sól
pieprz
natka - posiekana
olej do smażenia

SOS
kilka listków natki
sok z 1 cytryny
pół cebuli
dodatkowa łyżeczka musztardy

Wszystkie składniki (oprócz oleju ;) wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Utoczyć kulki :D i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Mięso zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić cebulę, lekko przesmażyć, dodać sok z cytryny, musztardę i natkę. Chwilę pogotować. Nie pozwolić odparować bo nic z sosu nie zostanie :D I tak jest go malutko, symbolicznie rzekłabym.
Sos przetrzeć przez sitko.

Mięso podawać skropione sosem

Do mięsa podałam ziemniaki pieczone w musztardzie - tym razem gruboziarnistej i .. cytrynie. A jakże.
Doprawiłam sola, pieprzem i chili w proszku.

4 komentarze:

  1. Bardzo mi sie podoba dodatek musztardy Dijon, pewnie dodaje kotlecikom wyrazistosci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no fakt, mielone nie mają żadnego spoiwa, czyli bułki, czy bułki tartej. Nie wyszły zbyt twarde ?


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słowo honoru, że były miękkie :)

      Usuń