Zmodyfikowany (bo w książce jest sporo błędów i nieścisłości) przepis z książki Hot Food
2 łyżki oliwy
1 duża cebula - posiekana
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 pomidory - posiekane
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
200 g czerwonej soczewicy
100 g ryżu
1,5 litra wywaru (u nas kurzęcy)
50 g bulguru
2 łyżki mięty
2 łyżki natki
2 łyżki bazylii
100 g naturalnego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Oliwę rozgrzać, dodać cebulę i czosnek. Przesmażyć.
Dodać przecier, pomidory i przyprawy. Przesmażyć.
Dodać ryż i bulgur. Wlać wywar. Gotować około 15 minut, po czym dodać soczewicę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać cytrynę.
Zioła zmiksować
Cześć wymieszać z zupą, resztę zostawić do dekoracji.
Podawać z kleksem jogurtu i kleksem ziół :)
Jeść natychmiast .. w przeciwnym razie zupa zacznie gęstnieć :)
Trzeba ją wtedy rozcieńczyć niewielką ilością wody.
trafiasz ostatnio w gusta me ;) właśnie nabyłam paczuszkę bulguru, soczewica bytuje u mnie na stałe :)
OdpowiedzUsuńsię bardzo z tego powodu cieszę :)
UsuńChciałam naskarżyć, że już dolałam wody do 3 litrów, a nadal jest gęsto. Od początku wydawało mi się, że tego ryżu sporo jest, ale przepis to przepis....Za to smak: właśnie taki jak trzeba :)
UsuńDobra, mam to.....dałam 100 g soczewicy i 200 ryźu. Idę się schować pod stół i szczekać.....
UsuńA tam szczekać od razu, każdemu się może zdarzyć.
UsuńPrzynajmniej będziesz miała zapas na kilka dni :D
bardzo lubię zupę z soczewicą ale co to jest bulgur?
OdpowiedzUsuńJustyno :
Usuńhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur
Polecam, bo pyszny :)
Jaka cudnie gesta! Taka zupka moglabym sie najesc :)
OdpowiedzUsuńTaką zupę to ja zawsze i wszędzie chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuń