środa, 27 marca 2013

Ziemniaki w skorupce

Że też ich jeszcze na bloga nie wrzuciłam!
Robię je bardzo często.
Przepis mojej mamy, wykonanie moje. Zdjęcie ciut wiekowe, ale co tam. Wybaczycie, prawda?

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni 
Ziemniaki umyć 
NIE obierać i nie wycierać. 

Mąkę wymieszać z solą. Proporcji nie podam bo robię na oko..ale soli powinno być naprawdę dużo, dosypać papryki 
Mokre ziemniaki obtaczać w mieszance mącznej 
Wstawić do piekarnika na około 1,5 h 
jeść :) ze skórką
 


15 komentarzy:

  1. Wyglądają bosko! Jutro u mnie na stole.. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. yummi ! tej wersji nie znałam .. zapisuję do zrobienia !

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł:) chętnie bym spróbowała, takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł. Muszą być obłędne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl! Kojarza mi sie z tymi orzeszkami w skorupce, ktore czesto podaja w pubach do piwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, bardzo ciekawy przepis. Chyba zaserwuję takie mojemu C. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. One w smaku przypominają ziemniaki z ogniska :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przywołujesz wspomnienia! wieki nie jadłam. Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, przepis do najmłodszych nie należy :)

      Usuń
  9. Trochę mi przypominają te z ogniska, jeśli smak jest podobny, to ja już jestem "kupiona" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super są te ziemniaki, tez je robię. Przypominają mi harcerskie czasy mojej młodości :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale świetna i łatwa inspiracja - wypróbuję jako alternatywa weekendowego grilla. Ma padac więc w wydaniu z piekarnika na pocieszenie za brak pogody - jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znalazłam dzisiaj. Zrobiłam dzisiaj. Zjadłam 8 z 10 :) Umieram z zachwytu, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło się takie słowa czyta :)

      Usuń
    2. :) jedno co zmieniłam, to zamieniłam paprykę na mielony kminek Kamisa i trochę gałki muszkatołowej. Dzisiaj robię znowu :) Cieszę się że znalazłam ten przepis, bo ziemniaki, i to tak wysoko przetworzone, to ja uwielbiam! jeszcze raz dziękuję :)

      Usuń