wtorek, 19 marca 2013

Dip marchewkowy na ostro

Kolejny przepis z książki Hot & Spicy

1 cebula
3 marchewki
skórka i sok z 2 pomarańczy
1 łyżka czerwonej pasty curry (dla niektórych to może być za dużo,. pół łyżki też wystarczy)
4/4 szklanki naturalnego jogurtu
garść świeżej bazylii
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
Tabasco
sól
pieprz

Cebulę posiekać.
Marchew zetrzeć.
Marchew, cebulę, pastę curry sok i skórkę z pomarańczy  wrzucić do garnka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, przykryć garnek pokrywka , dusić około 10 - 15 minut.
Przestudzić, zmiksować.
Wystudzić całkowicie. Dodać jogurt i porwane liście bazylii.
Doprawić do smaku cytryną, tabasco, solą i pieprzem.

1 komentarz: