poniedziałek, 4 marca 2013

makaron z tamaryndowymi krewetkami


200 g krewetek
2 łyżki pasty tamaryndowej
150 ml wrzątku
olej / oliwa
2 szalotki lub 1 cebula - posiekane
1 papryczka chili świeża
2 - 3 ząbki cozsnku - zmiażdżone
2 papryczki chili suszone - w całości
3- 4 łyżki wywaru z kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru

odrobina soku z limonki
makaron sojowy lub ryżowy
dymka

Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu

Pastę tamaryndowa zalać wrzątkiem ,odstawić na pół godziny.
Rozgrzać olej , wrzucić czosnek, cebulę i suszone chili w całości. Przesmażyć. Wsypać cukier.
Dodać wywar, posiekaną świeżą papryczkę chili (może być bez pestek), sos rybny i PRZECEDZONY "sos" z tamaryndowca.
Poddusić.

Wrzucić krewetki na 3 minuty circa.

Wrzucić makaron, wymieszać, posypać dymką, skropić limonką


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i - co ważniejsze - fajnie smakuje :D

      Usuń
  2. i wyglądają apetycznie, ciekawie jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bernadeta, są lekko kwaśne .. no i pikantne, jak to u nas :)

      Usuń
  3. Wspaniałe :) Pastę tamaryndową mam w domu, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń