przepis pochodzi z książki Hot & Spicy
6 małych ogórków - użyłam 2 dużych :D
5 łyżek białego octu winnego
2 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
10 ziaren pieprzu
1 ząbek czosnku
koperek
nie byłabym sobą gdybym nie dodała kawalątka świeżej papryczki chili
Ogórki pokroić na ćwiartki.
Wymieszać ocet, wodę, sól, cukier. Kilka ziaren pieprzu zmiażdżyć, resztę zostawić w całości, czosnek przekroić na pół, wrzucić do marynaty.
Ogórki ułożyć w słoiku. Zalać marynatą. Na wierchu ułożyć koperek (i chili).
Słoik zamknąć i odstawić do lodówki przynajmniej na dwa dni
smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWidać każdy miesiąc jest dobry na robienie przetworów.
OdpowiedzUsuńJa już czuję przesilenie wiosenne i nic mi się nie chce, cholera jasna! Ale ogóra bym wciągnęła, w tym celu podążę teraz do lodówki, bo ekranu komputera nie ma co lizać !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda