niedziela, 3 marca 2013

Sałatka buraczana z granatem i miętą

Przepis podała Kiiri, pomysł zaczerpnęła z tego oto bloga
http://www.feastingathome.com/2012/12/moroccan-roasted-beets-w-balsamic-glaze.html

Cytuję za Kiiri
Podaje przepis oryginalny, na samym dole moje zmiany.

SKLADNIKI:
1,4kg buraków (obraćpokroić na kawałki)
3/4 łyżeczki soli
pieprz
łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki ziaren kuminu/kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kopru

120ml octu balsamicznego
łyżeczka syropu klonowego

120ml ziaren granatu
60ml posiekanych pistacji 
łyżka startej skorki z pomarańczy


1. Rozgrzać piekarnik. Buraki, sol, pieprz, kumin, ziarna kopru, łyżkę octu balsamicznego i oliwę wymieszać  wrzucić do żaroodpornego naczynia i piec az buraki będą miękkie ale jędrne.
2. Pozostały ocet balsamiczny zredukować na wolnym ogniu razem z syropem klonowym az zostanie około 3 łyżek płynu
3. Buraki lekko przestudzić  Gdy sa letnie wymieszać ze zredukowanym sosem, granatami, pistacjami i skorka z pomarańczy.

Robiłam na oko, wiec nie komentuje proporcji podanych przez autorkę. Octu balsamicznego nie chciało mi sie redukować  dodałam go nieco więcej podczas pieczenia buraków  Dodatkowo dodałam drobno posiekana miętęktóra cudownie komponuje sie z burakami.


Ja, marghe, wprowadziłam maleńką zmianę
Nie dodałam syropu klonowego.. bo nie miałam i nie przepadam. Ale dosmaczyłam ocet zwykły balsamiczny octem balsamicznym jeżynowym i granatowym (ten drugi b. słodki).
Octu, podobnie jak Kirii, nie odparowywałam

4 komentarze:

  1. Takiego połączenia smaków jeszcze nie spotkałam :) Brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelino, też nie znałam takiego połączenia. A smakuje wybornie :)

      Usuń
  2. pychota ! Wygląda bajecznie, jak dla mnie idealne składniki, nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się zapowiada, bardzo ciekawe połączenie składników:)

    OdpowiedzUsuń