Przepis podała Kiiri, pomysł zaczerpnęła z tego oto bloga
http://www.feastingathome.com/2012/12/moroccan-roasted-beets-w-balsamic-glaze.html
Cytuję za Kiiri
Podaje przepis oryginalny, na samym dole moje zmiany.
SKLADNIKI:
1,4kg buraków (obrać, pokroić na kawałki)
3/4 łyżeczki soli
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki ziaren kuminu/kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kopru
120ml octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu klonowego
120ml ziaren granatu
60ml posiekanych pistacji
1 łyżka startej skorki z pomarańczy
1. Rozgrzać piekarnik. Buraki, sol, pieprz, kumin, ziarna kopru, łyżkę octu balsamicznego i oliwę wymieszać wrzucić do żaroodpornego naczynia i piec az buraki będą miękkie ale jędrne.
2. Pozostały ocet balsamiczny zredukować na wolnym ogniu razem z syropem klonowym az zostanie około 3 łyżek płynu
3. Buraki lekko przestudzić Gdy sa letnie wymieszać ze zredukowanym sosem, granatami, pistacjami i skorka z pomarańczy.
Robiłam na oko, wiec nie komentuje proporcji podanych przez autorkę. Octu balsamicznego nie chciało mi sie redukować dodałam go nieco więcej podczas pieczenia buraków Dodatkowo dodałam drobno posiekana miętę, która cudownie komponuje sie z burakami.
Ja, marghe, wprowadziłam maleńką zmianę
Nie dodałam syropu klonowego.. bo nie miałam i nie przepadam. Ale dosmaczyłam ocet zwykły balsamiczny octem balsamicznym jeżynowym i granatowym (ten drugi b. słodki).
Octu, podobnie jak Kirii, nie odparowywałam
Takiego połączenia smaków jeszcze nie spotkałam :) Brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńEwelino, też nie znałam takiego połączenia. A smakuje wybornie :)
Usuńpychota ! Wygląda bajecznie, jak dla mnie idealne składniki, nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada, bardzo ciekawe połączenie składników:)
OdpowiedzUsuń