.. i sos sojowy będa się tak dobrze komponować.
Zainspirował mnie Domowy Kucharz czyli Michael Smith i jego przepis
http://www.foodnetwork.ca/recipes/spicy-pineapple-salad/recipe.html?dishid=8024
Wprowadziłam kilka zmian, jak to ja :)
Tu moja wersja, oryginał w linku
1 ananas, obrany i pokrojony w kostkę o dowolnym rozmiarze ;)
sok z 1 cytryny
3 łyżki japońskiego sosu sojowego
1 łyżeczka sambal oelek
pół czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
kawalątek świeżego chili (niekoniecznie)
garść nerkowców
kolendra by się zdała, ale naprawdę ostatnio trudno ją kupić.
Wymieszać sos sojowy, 3/4 soku z cytryny i sambal.
Cebulę, czosnek i kawałeczek chili zmiksować z resztą soku z cytryny. Odstawić, żeby całość się przegryzła.
Ananasa polać sosem sojowym, też odstawić. Najlepiej do lodówki.
Przed podaniem połączyć ananasa z cebulą. Porządnie wymieszać
Sypnąć nerkowcami i kolendrą.
Ananas z pieprzem pasował mi bardzo, taki w pikantnym ryżu również. Myślę, że ten ananas także przypadłby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńZnam to połączenie smaków :) Bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńAnanasa na ostro jadłam nie raz.. ale nie sądziłam, że słony smak sosu sojowego będzie aż tak do niego pasował :)
OdpowiedzUsuń