czwartek, 28 lutego 2013

Kto by pomyślał, że ananas..

.. i sos sojowy będa się tak dobrze komponować.

Zainspirował mnie Domowy Kucharz czyli Michael Smith i jego przepis
http://www.foodnetwork.ca/recipes/spicy-pineapple-salad/recipe.html?dishid=8024

Wprowadziłam kilka zmian, jak to ja :)
Tu moja wersja, oryginał w linku

1 ananas, obrany i pokrojony w kostkę o dowolnym rozmiarze ;)
sok z 1 cytryny
3 łyżki japońskiego sosu sojowego
1 łyżeczka sambal oelek
pół czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
kawalątek świeżego chili (niekoniecznie)
garść nerkowców
kolendra by się zdała, ale naprawdę ostatnio trudno ją kupić.

Wymieszać sos sojowy, 3/4 soku z cytryny i sambal.
Cebulę, czosnek i kawałeczek chili zmiksować z resztą soku z cytryny. Odstawić, żeby całość się przegryzła.
Ananasa polać sosem sojowym, też odstawić. Najlepiej do lodówki.
Przed podaniem połączyć ananasa z cebulą. Porządnie wymieszać
Sypnąć nerkowcami  i kolendrą.


4 komentarze:

  1. Ananas z pieprzem pasował mi bardzo, taki w pikantnym ryżu również. Myślę, że ten ananas także przypadłby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to połączenie smaków :) Bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ananasa na ostro jadłam nie raz.. ale nie sądziłam, że słony smak sosu sojowego będzie aż tak do niego pasował :)

    OdpowiedzUsuń