1 owoc pomelo
1 papryczka chili świeża (może być bez pestek)
szczypta chili w płatkach
2 szalotki
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
1 - 1,5 łyżki soku z limonki lub cytryny
Pomelo obrać z błonki i pokroić.
Szalotkę pokroić w plasterki
Chili posiekać drobno
Sos rybny wymieszać z cukrem / ksylitolem i sokiem z cytryny / limonki.
Wszystkie składniki wymieszać. Polać sosem i posypać płatkami chili.
Odstawić do przegryzienia
Sałatka najlepiej smakuje na zimno
Do sałatek z cytrusów podchodziłam z przysłowiowym kijem.
OdpowiedzUsuńKiedy spróbowałam pomarańczy z oliwkami, skropionych oliwą i oprószonych pieprzem, stwierdziłam, że to znacznie lepsze niż pomarańcza w deserze, czy na słodko w ogóle.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
polecam też pomarańcze z czerwoną cebulą skropione octem balsamicznym
OdpowiedzUsuńAlbo sałatę z wyfiletowanymi pomarańczami, grapefruitami i cytryną
Lubię takie nietypowe połączenia smaków :) Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńciągle zaskakujesz. :)
OdpowiedzUsuńNice blog :)
OdpowiedzUsuń