Kolejny przepis z książki McCartneyów
1 posiekana cebula
2 marchewki
1 pokrojony w kostkę słodki ziemniak (użyłam zwykłego ;) )
1 posiekana gałązka selera naciowego
1 pokrojona w kostkę cukinia
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
szczypta szafranu
2 łyżki oliwy
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 laska cynamonu
225 g pomidorów z puszki
700 ml bulionu warzywnego
400 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka miodu
sól, pieprz
kuskus
harissa
Kuskus ugotować wg instrukcji na opakowaniu
Rozgrzać patelnię.
Prażyć ziarna kminu i kolendry aż zaczną intensywnie pachnieć a następnie rozgnieść je drewnianą łyżką.
Szafran zalać 1 łyżką wrzątku
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, zeszklić cebulę. Dodać przyprawy, czosnek, imbir i laskę cynamonu. Podsmażyć minutę. Dodać pomidory, cukinię, marchew, seler i ciecierzycę***. Wymieszać, wlać bulion i szafran. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Dusić 20 - 25 minut.
Dodać miód, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kuskusem i czubata łyżką harissy
*** ja ciecierzycę dodałam pod koniec procesu duszenia warzyw. Ona nie potrzebuje aż 25 minut..
a ta ciecierzyca to surowa, czy z puszki? jeśli surowa, tonamoczyć na noc należy?
OdpowiedzUsuńPatsi, z puszki (jak napisałam w składnikach ;) ).
UsuńAle jeśli wolisz własnoręcznie gotowaną to jak najbardziej możesz jej użyć. Pytanie czy Ci się chce namaczać i gotować?
mam duży zapas suchej :)
Usuńkurcze a mi sie marnuje puszka ciecierzycy.... hmm nie wiem ktore wyglada apetyczniej;)
OdpowiedzUsuńNie grzesz kobieto! Jak ciecierzyca może się marnować?
Usuń:D
pychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę potrawę w każdym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńCos mi sie zdaje, ze musze tej ksiazki poszukac! Pysznie sie zapowiada.
OdpowiedzUsuńSzukaj, bo warto.
UsuńTam jest masa naprawdę b. fajnych przepisów.
To jeden z moich bardziej udanych zakupów ostatnich miesięcy :D
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńgodna polecenia strona, zobacz moją!
OdpowiedzUsuńZainteresowałeś tym, o czym piszesz . Może zainteresujesz się rónież i moim blogiem.
OdpowiedzUsuń