wtorek, 19 lutego 2013

Dawno nie było makaronu ;)

No to już jest.
Tym razem spaghetti z suszonymi pomidorami, kaparami i tuńczykiem.

Porcja dla 2 osób:

300 g spaghetti
8 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka małych kaparów
1 łyżka dużych kaparów
200 g dobrego tuńczyka w oleju (osączonego)
garść świeżej bazylii
skórka i sok z 1 cytryny
oliwa
pieprz
sól (niedużo, bo kapary słone)

Makaron gotować al dente.
Duże kapary pokroić w plasterki

Suszone pomidory, małe kapary i bazylię zmiksować.
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek, wrzucić zmiksowana pastę, chwile smażyć pilnując, żeby czosnek się nie zrumienił.
Podlać sokiem z cytryny, dodać skórkę.
Dorzucić osączonego tuńczyka. Podgrzać.
Podlać odrobiną oleju spod pomidorów i niewielką ilością wody spod gotującego się makaronu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem

Wymieszać z makaronem, pospać plasterkami kaparów.

8 komentarzy:

  1. Za kazdym razem, gdy otwieram moja szafke z makaronami, to mysle wlasnie o Tobie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I teraz pytanie czy cieszyć się czy martwić, że się z kluchami kojarzę ? :D :D :D

      Usuń
  2. Cieszyc! Bo niewiele osob mi sie z czyms tak ewidentnie pozytywnie kojarzy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. kilka miesięcy temu przestawiłam się, po 20 latach hi hi, na tuńczyka z wody.
    jest okejas. Nie odczuwam dyskomfortu, a ponoć kalorii mniej.
    przepis, oczywiście w moim guście, prawie że mój hi hi, w tym przypadku nie nie daję tylko bazylii :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy podobne gusta jednym słowem :)
      Tuńczyk sosie własnym jest jak najbardziej ok :)

      Usuń
  4. zrobiłam dziś. bardzo dobry. nawet luby ('eee, ryba...') wszamał ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo tuńczyk to taka insza ryba :D

    OdpowiedzUsuń