czwartek, 28 marca 2013

Schab w mleku

Przepis podała Asika.
I Asikę cytuję . Uwielbiam sposób w jaki pisze :)
Asikę jako taką też uwielbiam :)

Schab wg tego przepisu

Piękny kawałek schabu posolićposmarować musztardą i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle.

Masła nie żałować  oliwy z oliwek dodać,  jak już rumiany to zalać gorącym mlekiem tak by był przykryty, gotować tak długo  zrobi się sos gesty taki grudkowaty o pięknym złotym kolorze
 Jeść z marchewka gotowaną - pyszna jest mojej teściowej co to dodaje się jajko do niej i pietruszkę mniam i bagietkę oczywiście trzeba mieć coby ten sos ..

Gotować  zgęstnieje - do bólu. Najlepiej bez przykrywki

Matko kochana - niebo w gębie po około 3 godzinach - nic się nie robi po prostu samo się gotuje a smakuje cudownie

 1 kg mięsa musi być 1 litr mleka*


Od siebie dodam :
Po obsmażeniu i zalaniu mlekiem wrzucam mięso do żaroodpornego naczynia, przykrywam i wstawiam do piekarnika. 200 stopni. I piekę.. piekę.. piekę. W tzw międzyczasie zdejmuję przykrywkę, żeby sos trochę odparował.

Do mleka** dodaję sporo pieprzu i 2 - 3 ząbki czosnku.

Po ugotowaniu sos robi się grudkowaty, wygląda na zwarzony  i tak ma być ! Jeśli komuś konsystencja nie odpowiada może całość zmiksować. Ja dziś tak zrobiłam. Zazwyczaj zostawiam w postaci pierwotnej :)

* wlałam nieco mniej
**użyłam mleka 2%, Asika poleca tłuste :)

9 komentarzy:

  1. A się właśnie zastanawiałam, jak przerobić kawałek schabu na świąteczny obiad... A jakby ten schabik jeszcze śliwką, żurawinką i morelką suszoną nadziać? Tak, tak spróbuję :)

    Dziękuję za podpowiedź i życzę spokojnych, rodzinnych i (wbrew widokom za oknem - u mnie właśnie śnieg pada!!!) ciepłych świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię w mleku właśnie gotowany

    OdpowiedzUsuń
  3. podaj link do przepisu na marchewkę gotowaną Twojej Teściowej, ba naszła mnie na nią wielka ochota,pliss

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oto przepis na marchewkę teściowej Asiki:

      co ja z ta tesciowa - hmmm - ona tak dobrze gotuje i jej przepisy wklepuje chociaz ten akurat jest z jakiejs starej ksiazki kucharskiej jej babci

      marchewke pokrojona jak kto lubi ugotowac w wodzie z sola i maslem!!
      Zalac woda ta marchewke na poczatku tak aby tylko ja przykryla .jak juz bedzie tylko troche wody w garnku dodac

      100 gr smietanki rozmieszanej uprzednio z dwoma zoltkami i rozpuszczonym maslem ( ilosc- jak kto lubi, ale generalnie to przepis dla maslozercow)
      i duza iloscia posiekanej natki pietruszki

      mieszac to wszystko przez 1 minute na wolnym ogniu - podawac!

      Pyszna
      pasuje idealnie do pulpeta i schabu w mleku - do schabu bardziej 8) do pulpeta to fasolka szparagowa z cebulka polana oliva i octem

      Usuń
  4. Wesołych i spokojnych świąt !!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny blog :)
    Zapraszam do mnie:
    kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.com

    pozdrowionka, Pati x3

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takim przygotowaniem schabu jeszcze się spotkałam, ale z racji mojej fascynacji tym mięsem prędko wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagotowana Panno - daj znać czy przepis Ci podszedł. Przekażę Asice :)

      Usuń
  7. Nie spotkałam się jeszcze z takim rozwiązaniem, aby piec schab w mleku, ale podejrzewam, że mój mąż byłby zachwycony. Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń