wtorek, 5 marca 2013

Curry z krewetek i ananasa


Przepis jest już dość wiekowy, iks lat temu wyparzyłam go na BBC, niestety nie pomnę kto konkretnie gotował.

450 g surowych krewetek
450 g świeżego ananasa – pokrojonego w kostkę
2 puszki mleka kokosowego – użyłam jednej

Pasta curry
4 suszone papryczki chili (wystarczyły 3 ) namoczone w soku i skórce z 1 limonki przez 30 minut – ja tam użyłam świeżych
1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej
2,5 cm świeżego imbiru
5 ząbków czosnku
7 szalotek
1 łyżka pasty z krewetek
3 łyżeczki sosu rybnego
Pół łyżeczki soli

kolendra do dekoracji

Jeśli krewetki są mrożone należy je rozmrozić ;)
Krewetki wrzucić na suchą patelnię i smażyć 4 – 5 minut, mieszając. Jeśli używamy krewetek uprzednio obgotowanych (różowych) tę fazę można pominąć.
Obrać krewetki, usunąć przewód pokarmowy

Pasta curry:
Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę

Mleko kokosowe wlać do woka, gotować – mieszając od czasu do czasu – przez koło 15 minut.
Nie przejmować się tym, że mleko zacznie wyglądać jak zwarzone.
Dodać pastę curry, podgotować 3 minuty, wrzucić krewetki i ananasa. Poddusić kolejne 2 minuty.

Sypnąć kolendrą

ps1. Pasty nie użyłam całej, jako, że użyłam mniej mleka 
ps2. Rzecz jasna można użyć gotowej pasty curry.

1 komentarz: